Quantcast
Channel: X-Quotes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1128

Αιμαγγείωμα Ήπατος

$
0
0
(Σηραγγώδες αιμαγγείωμα, μεγέθους 8 εκατοστών, σε παρασκεύασμα δεξιάς ηπατεκτομή)


Φυσική Ιστορία της Νόσου
Τα αιμαγγειώματα αποτελούν τους συχνότερα ανιχνευόμενους καλοήθεις όγκους του ήπατος. Διακρίνονται σε τριχοειδή (μικρού μεγέθους και τις περισσότερες φορές πολλαπλά) και σε σηραγγώδη (διαφόρων μεγεθών, συνήθως μονήρη). Κλινική σημασία έχουν μόνο τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα (εικόνα 1). Από εδώ και στο εξής θα αναφερόμαστε μόνο σε αυτά. Ανιχνεύονται στο 8% του γενικού πληθυσμού, συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Είναι μονήρη σε ποσοστό 90%. Όταν ξεπεράσουν τα 4 εκατοστά σε διάμετρο καλούνται “γιγάντια”. Αυξάνουν το μέγεθός τους κάτω από την επίδραση των οιστρογόνων. Κάποιες φορές μπορούν να υπερβούν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο. Υπάρχουν σποραδικές αναφορές αυτόματης υποστροφής τους. Τα αιμαγγειώματα δεν έχουν δυνατότητα καρκινικής εξαλλαγής. Παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη, τα αιμαγγειώματα δε ρήγνυνται αυτόματα, παρά μόνο ύστερα από τραυματισμό.

Διάγνωση της Νόσου
Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα ανιχνεύονται συνήθως τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο που διενεργείται για άλλους λόγους. Αυτό γιατί δε δίνουν συμπτώματα παρά μόνον όταν ξεπεράσουν τα 10 εκατοστά σε μέγεθος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άτυπα (βύθιος πόνος, αδυναμία, κτλ), να προέρχονται από απόφραξη παρακείμενου κοίλου σπλάχνου (έμετος, ίκτερος, κτλ) ή να σχετίζονται με ρήξη / θρόμβωση του αιμαγγειώματος (υπόταση, αιμορραγική διάθεση, κτλ). Διαγνωστικές εξετάσεις εκλογής αποτελούν η πολυτομική αξονική τομογραφία τριπλής φάσης και η μαγνητική τομογραφία. Σε αυτές διαπιστώνεται η παραμονή σκιαστικού ή παραμαγνητικού υλικού ακόμα και στις καθυστερημένες λήψεις (wash out phase). Η διενέργεια βιοψίας είναι επικίνδυνη και αντενδείκνυται πλήρως.

Θεραπεία της Νόσου
Τα ασυμπτωματικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα δε χρήζουν θεραπείας. Τα συμπτωματικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα χρήζουν αντιμετώπισης. Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία. Η παρεμβατική ακτινολογία (ενδαγγειακός εμβολισμός) συνήθως έχει μικρά ποσοστά επιτυχίας. Ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση των συμπτωματικών αιμαγγειωμάτων η κατάλληλη χειρουργική θεραπεία (εκπυρήνιση, ηπατεκτομή, μεταμόσχευση) είναι η μοναδική μόνιμη λύση.

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1128

Trending Articles