Πριν την επέμβαση τοποθέτησης του δακτυλίου, είναι απαραίτητη η κλινική εκτίμηση από το χειρουργό και ένας λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος. Μερικές παθήσεις μπορεί να αποτελούν αντένδειξη για το χειρουργείο. Άλλες φορές, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν τροποποιήσεις στην τεχνική ή κάποια θεραπεία πριν την επέμβαση έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ασθενούς και να μειωθεί ο περιεγχειρητικός κίνδυνος. Το κάπνισμα πρέπει να ελαττωθεί μερικές ημέρες πριν τη επέμβαση και να ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται λεπτο,ερώς για την προεγχειρητική προετοιμασία και τη μετεγχειρητική αγωγή. Τις περισσότερες φορές η είσοδος στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 40-60 λεπτά και γίνεται με γενική αναισθησία.
1. Μετά την γενική αναισθησία η περιτοναϊκή κοιλότητα γεμίζει με αέριο (CO2) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την είσοδο των εργαλείων. Αμέσως μετά τοποθετούνται τα trocars εργασίας. Για την επέμβαση συνήθως χρησιμοποιούμε 5 trocars (1Χ5mm, 3X12mm, 1X15mm). Μέσα από αυτά εισέρχονται τα εργαλεία, η κάμερα και ο δακτύλιος.
2.Αρχικά διανοίγεται το περιτόναιο στην περιοχή του γαστροφρενικού συνδέσμου, ώστε να διευκολύνει την δίοδο του δακτυλίου.
3.Ακολούθως διανοίγεται η υμενώδης μοίρα του ελάσσονος επιπλόου.
4.Μετά τη διάνοιξη του ελάσσονος επιπλόου, αναγνωρίζονται τα ανατομικά οδηγά σημεία: το δεξιό σκέλος του διαφράγματος (Α), ο κερκοφόρος λοβός του ήπατος (Β), η κάτω κοίλη φλέβα (C) και η αριστερά γαστρική αρτηρία (D) που γίνεται αντιληπτή από τον ορατό σφυγμό της. Στη συγκεκριμένη ασθενή υπάρχει ορατός μελανός λεμφαδένας στην πορεία της αριστεράς γαστρικής αρτηρίας. Η παρασκευή αρχίζει στο (Χ) αμέσως άνωθεν της πορείας της αριστεράς γαστρικής.
5.Αφού παρασκευαστεί κατάλληλα το δεξιό σκέλος του διαφράγματος, ένα ειδικό αρθρωτό εργαλείο (gold finger) ή μια γωνιώδης αρθρωτή λαβίδα προωθείται προσεκτικά πίσω από το στομάχι 1-2 περίπου εκατοστά κάτω από την καρδιοοισοφαγική συμβολή με κατεύθυνση προς την ήδη παρασκευασμένη γωνία του His. Για να αποφευχθεί η είσοδος στον ελάσσονα επιπλοϊκό θύλακο, δεν γίνονται άλλες παρασκευές.
6. Ο γαστρικός δακτύλιος σύρεται στη θέση του με τη βοήθεια του gold finger. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι ήπιοι για να αποφευχθούν κακώσεις και αιμορραγία. Στη συνέχεια ο δακτύλιος κλειδώνεται.
7. Για να περιοριστεί η πιθανότητα μετακίνησης του δακτυλίου, ο δακτύλιος καθηλώνεται με 3 - 4 γαστρικές ραφές στην πρόσθια επιφάνεια του στομάχου. Με την τεχνική pars flaccida δεν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης του δακτυλίου από την οπίσθια πλευρά του στομάχου γιατί είναι ήδη καθηλωμένος στον συνδετικό ιστό του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.
8.Η επέμβαση τελειώνει με τη σύνδεση του ειδικού τυμπάνου (port) το οποίο εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Απο εδώ γίνεται η ρύθμιση του γαστρικού δακτυλίου.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Ποιοί ασθενείς είναι κατάλληλοι για δακτύλιο;
Οι ενδείξεις της λαπαροσκοπικής τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου είναι ίδιες με αυτές της χειρουργικής της παχυσαρκίας. Ο Δείκτης Σωματικού Βάρους είναι το μέτρο της κλινικής αξιολόγησης της παχυσαρκίας (ΔΣΒ - Βody Mass Index - BMI) και προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους (ΔΣΒ= Βάρος/Ύψος2). Οι φυσιολογικές του τιμές είναι μεταξύ 20 και 25. Από την επέμβαση περισσότερο θα ωφεληθούν τα άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 60 ετών, με ΔΣΒ μεγαλύτερο από 40 Kg/m2. Δηλαδή άτομα που το βάρος τους τα κατατάσσει στο κλινικό στάδιο της νοσογόνου παχυσαρκίας.
Κατάλληλοι για λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου είναι όσοι:
-Έχουν ηλικία μεταξύ 18 και 50
-Έχουν ΔΣΒ 35 - 45 kg/m2
-Πάσχουν από παχυσαρκία για 5 ή περισσότερα χρόνια
-Έχουν διάθεση να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος
-Δεν κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών
-Δεν πάσχουν από άλλα νοσήματα που αποτελούν αντένδειξη για την επέμβαση
-Είναι συνεργάσιμοι και μπορούν να συμμορφωθούν με τις μετεγχειρητικές οδηγίες
Ασθενείς με ψυχογενείς διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς (βουλιμία και παροξυσμική υπερφαγία), χειρουργούνται μόνο εφ' όσον η νόσος παρακολουθείται από εξειδικευμένο ψυχολόγο και βρίσκεται υπό έλεγχο. Στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, ο γαστρικός δακτύλιος αποτελεί ένα χρήσιμο εφόδιο, αλλά για το καλύτερο αποτέλεσμα η προσπάθεια πρέπει να συνοδεύεται από ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική παρακολούθηση. Η ψυχολογική υποστήριξη στοχεύει στην ενθάρρυνση της προσπάθειας για την υιοθέτηση των απαραίτητων αλλαγών στη διατροφή και το γενικότερο τρόπο ζωής.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:Ο δακτύλιος δεν είναι πανάκεια. Οι ασθενείς που επιλέγουν το γαστρικό δακτύλιο πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν ριζικά τις διατροφικές τους συνήθειες και να ακολουθήσουν τις μετεγχειρητικές διαιτολογικές οδηγίες.
Η τοποθέτηση δακτυλίου όπως και οι άλλες περιοριστικές επεμβάσεις, εφοδιάζει τον ασθενή με ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να μετριαστεί η κατανάλωση τροφής. Η κατανάλωση γλυκισμάτων, snacks και υγρών δεν ελέγχεται με το δακτύλιο, γι αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση τέτοιων τροφών. Άτομα που είναι εθισμένα στην κατανάλωση ζάχαρης και γλυκισμάτων (patients with a "sweet tooth") θα ωφεληθούν περισσότερο από άλλες επεμβάσεις, όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό by-pass.
Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931