Quantcast
Channel: X-Quotes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1128

Εκπληκτικές γνώσεις για τη Γη (που μάλλον δεν είχατε).

$
0
0

Όλοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτό το γαλαζοπράσινο πλανήτη. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για το... μεγάλο μας σπίτι;

Διαβάστε 10 εκπληκτικά πράγματα για τη Γη, που μάλλον δεν γνωρίζατε: 

Και όμως γυρίζει... 
Και γύρω από τον Ήλιο, με ταχύτητα 107.182 χλμ/ώρα και την ίδια στιγμή γύρω από τον άξονα της με ταχύτητα 1.722 χλμ/ώρα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ηλιακό μας σύστημα περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας με ταχύτητα 899.999,99 χλμ/ώρα! 

Πόση ενέργεια θα χρειαζόμασταν για να σταματήσουμε τη Γη;
Προκειμένου η Γη να σταματήσει να γυρίζει γύρω από τον Ήλιο θα χρειαζόμασταν ενέργεια ίση με 2,6478Χ1033 joules ή 7,3551Χ 10^29 βατώρες. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόμασταν 6,33Χ10^17 μεγατόνους δυναμίτη.

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ χρειάστηκε 50 μεγατόνους δυναμίτη. 

Η Γη ΔΕΝ είναι τέλεια σφαίρα. 
Οι βαρυτικές και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο άξονας της Γης είναι κεκλιμένος η μάζα του πλανήτη είναι μεγαλύτερη στον ισημερινό.

Η διάμετρος της Γης στους πόλους είναι 43 χλμ μικρότερη στους πόλους από ότι στον ισημερινό. 

Η Γη είναι θερμότερη όταν είναι μακρύτερα από τον Ήλιο... ... όχι όταν είναι πιο κοντά. 
Κατά το λεγόμενο αφήλιο (δηλαδή τη φάση εκείνη της περιστροφής που η Γη είναι πιο απομακρυσμένη από το άστρο της), είναι τον Ιούλιο, όταν η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με το περιήλιο που είναι τον Ιανουάριο. Οι εποχές δεν οφείλονται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο αλλά στο γεγονός ότι ο άξονας της είναι κεκλιμένος. 

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Γης είναι 16,1 βαθμοί Κελσίου. 
Η μέση ψυχρότερη θερμοκρασία στον πλανήτη είναι στην Ανταρκτική, περίπου -51.1°C και η μέση υψηλότερη στην έρημο Σαχάρα, περίπου 54.4°C. Η πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη ήταν το 1913 στην Ελ Αζίζια στη Λιβύη: 57,77° C. Η χαμηλότερη στο Βοστόκ της Ανταρκτικής στις 31 Ιουλίου του 1983: -89.22°C. 

Το φως του Ήλιου “είναι εδώ” σε 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος όμως που χρειάζεται ένα φωτόνιο για να ταξιδέψει από τον πυρήνα του Ήλιου στην επιφάνειά του μπορεί να είναι και 170.000 χρόνια! 

Ο πυρήνας είναι συμπαγής σίδηρος που περιτριγυρίζεται από έναν ωκεανό καυτών, ρευστών μετάλλων. 
Και αυτό ακριβώς δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης. Μάλιστα, μόλις στον 20ο αιώνα διαπιστώσαμε ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης μετακινούνται.

 
Πριν από 800.000 χρόνια αν ρυθμίζαμε την πυξίδα μας εκεί που σήμερα είναι Βορράς, θα βλέπαμε... Νότο! 
Πιστεύεται ευρέως από τους επιστήμονες ότι κάθε 200.000 – 300.000 χρόνια οι πόλοι της Γης αντιστρέφονται! 

Η βαρύτητα δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία της Γης 
Ένα πείραμα της NASA που έγινε το 2002 έδειξε ότι η δύναμη της βαρύτητας δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα σημεία του πλανήτη εξαιτίας των ρευμάτων των ωκεανών, των υπόγειων υδάτων και της μετακίνησης των πάγων που κάνουν τη μάζα της Γης... ανομοιόμορφη! 

Η Γη είχε κάποτε δυο φεγγάρια 
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, πριν από 4,5 δισ. χρόνια, όταν γεννήθηκε η Σελήνη, σχηματίστηκε και ένας μικρότερος πλανήτης- αδελφούλα του φεγγαριού. Το δεύτερο αυτό φεγγάρι προσέκρουσε στη Σελήνη μας και έγινε σκόνη!


Πηγή: News.gr
πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1128

Trending Articles